BETA RIDER JAKA ZAVRŠAN

Kdo je Jaka Završan?

Komaj 17 letni Jaka Završan živi v Ljubljani. Trenutno obiskuje tretji letnik Gimnazije Ledina. Že od osmega leta trenira motokros. Trenira večkrat tedensko – tako na motorju kot s kondicijskem trenerjem. Vikende preživi na tekmah v Sloveniji ali v tujini. V sezoni 2016 se je udeleževal evropskega (EMX Open) in slovenskega državnega prvenstva. Ker je spodnja starostna meja za evropsko prvenstvo 16 let, je bila to njegova prva sezona v tem prvenstvu. Kljub temu, da je vozil z 250 kubičnim motorjem (velika večina tekmovalcev je vozila z 450 kubičnim) in bil eden izmed najmlajših v kategoriji, je v skupnem točkovanju končal na 10. mestu. Udeležil se je vseh tekem, razen zadnje v Rusiji, zaradi previsokih stroškov. V slovenskem prvenstvu je končal na 4. mestu. Udeleževal se je tudi nekaj tekem avstrijskega državnega prvenstva in tekem pokalnega prvenstva Slovenije, a je bil zaradi istih časovnih terminov določenih tekem, primoran izpustiti nekaj izmed njih. Lanska sezona je bila njegova najboljša do sedaj. Omembe vredni sta tudi leti 2013 in 2014. Leta 2013 je prvič postal pokalni prvak Slovenije v razredu do 85 kubičnih centimetrov, leto kasneje mu je to uspelo ponoviti v višji kategoriji (MX125 R2). V skupnem seštevku v državnem prvenstvu pa se je med prve tri uspel prebiti v letu 2013 (85ccm) in letu 2015 (125 2T).

 

Kako to, da si se po tolikih letih motokrosa odločil za enduro?

Po pravici povedano, sem se po devetih letih intenzivnega treninga motokrosa vsega skupaj malo naveličal, zato sem iskal spremembe. Ob pravem času sem se znašel na pravem mestu in se prijavil na natečaj, ki ga je objavil Inmoto.si in zmagal. Ob veliki podpori sem se kar naenkrat znašel v enduru.

Se je zaradi tega spremenil tudi način treningov?

V grobem program ostaja enak, a se sedaj namesto motokros posvečam predvsem enduro motociklu. Tako kot prej še zmeraj dvakrat na teden trdo delam tudi v telovadnici z mojim kondicijskim trenerjem Tadejem Černošem, ki je z mano že od samega začetka. Vsemu skupaj pa počasi dodajam tudi trial, saj v enduru, zaradi občutka in ravnotežja znanje triala zelo koristi.

Kakšni so načrti za uvodno in nadaljne sezone?

Za letos je cilj samo en in to je navaditi se na vse skupaj. Vstopil sem v šport, ki mi je trenutno še neznan, zato bomo letošnje leto zagotovo izkoristili za učenje. Udeleževal se bom slovenskih državnih tekem cross countryja in pa endura, na koncu leta pa se bom po vsej verjetnosti udeležil tudi dveh evropskih tekem endura. Cilj za prihodnost pa je zagotovo evropsko prvenstvo, a ne prehitevajmo, stopničko po stopničko.

Kaj bo sedaj z motokrosom, ga boš čisto »odrezal«?

Ne, v motokrosu še zmeraj zelo uživam in si ne želim zaključiti z njim. Koristi pa mi tudi za enduro, saj s treningi MX-a nabiram kondicijo in pa hitrost, ki je v enduru še kako pomembna. Skoraj zagotovo si upam trditi, da se bom ob prostih terminih udeležil tudi kakšne tekme motokrosa, saj je to vseeno moja prva ljubezen.

Vem, da si že opravil nekaj treningov na novem motorciklu, nam lahko zaupaš kakšni so prvi vtisi?

Ja res je, na novi 300-kubični Beti (2T) sem do sedaj opravil tri treninge in priznati moram, da sem navdušen. Gre za zelo vodljiv, lahek in pa seveda izjemno močan motor. Sami treningi so mi zelo zanimivi, saj niso tako intenzivni, a so zaradi tega veliko daljši. Nekaj svežine so prinesle tudi drugačne steze, ki se od motokrosističnih razlikujejo predvsem v dolžini. Uživam tudi v tem, da iz treninga v trening spoznavam nove ljudi in prijatelje.